Matematik Materyalimi Tasarlıyorum

Uygulamanın Amacı:

Çocuklara matematiği sevdirmek, somutlaştırmak, sayı-nesne kavramını gözle görülür hale getirmektir.Çocukların matematik öğretiminde kullanacağımız materyalleri doğada bulunan malzemeleri kullanarak onlarla birlikte yaparak hem eğlenmelerini hem öğrenmelerini sağlamak, bir ürün ortaya koymalarına fırsat tanımak, matematiği okulöncesi dönemdeki öğrencilerimiz için daha sempatik ve kavrayabileceği şekilde somutlaştırmayı sağlamaktır.Çevresinde bulunan materyalleri eğitim materyali olarak kullanabilmesi noktasında farkındalık oluşmaktır.Çocukların çevreye ve doğaya daha duyarlı olmalarını sağlamak, gözlem ve yaratıcı düşünme yeteneklerini geliştirmek ve matematiği doğayla özdeşleştirmelerini sağlamak amaç edinilmiştir.

Uygulamanın Özeti:

Ailelerden destek istenerek çocuklarla birlikte doğa gezisi yapılması istenmiş taşlar, kütük, çubuklar , yapraklar v.s gibi malzemeler toplanıp sınıfa gönderilmeleri istenmiştir. Gelen malzemeler incelendikten sonra üzerlerine sayı, şekil, toplama-çıkarma gibi kavramlar yazılarak matematik materyalleri haline getirilmiştir. Daha sonra boncuklar , kürdan, dil çubukları gibi malzemeleri kullanarak matematik öğretiminde kullanılmak üzere her çocuk kendi için abaküs tasarlamıştır. Sonrasında hazırlanan materyallerle matematik çalışmaları yapılarak öğretim daha somut ve keyifli hale gelmiştir.

Elde Edilen Sonuçlar:

Uygulama sonucunda çocukların tüm gelişim alanları desteklenmiştir. Matemetik öğretimi somutlaştırılmış ve eğlenceli hale gelmiştir. Öğrenciler bir ürün ortaya koydukları için yaratıcılıkları gelişmiş ve aktif katılım sağlanmıştır. Doğaya farkındalıkları artmış, gözlemleme yetenekleri gelişmiş ve çevresindeki materyalleri öğretimleri için kullanabileceklerini öğrenmişlerdir.

30.05.2023 184